Hűtőkamra gépészet

Egy jól működő hűtőkamrához, megfelelő és megbízható hűtőgépészetekre van szükség, hiszen ez adja a lelkét a kamrának, és biztosítja a megfelelő hideget. Ezeknek a gépészeti rendszereknek a beépítése is kiemelten fontos feladat, és a vezérlésre is oda kell figyelni. Érdemes csak olyan, mások által is preferált, kiváló referenciával rendelkező és megbízható gyártók gépészeti termékeit használni, amelyeket ismernek. Ma már szinte minden kereskedő kizárólag ezeknek a kritériumoknak megfelelő gyártók termékeit forgalmazzák. Ilyenek például a Dorin, L’Unite, Bitzer, Danfoss, Copeland, Embraco, Güntner, LU-VE. Ezek a gépészetek már sokszorosan bizonyították megbízhatóságukat, és hosszú éveken keresztül rendeltetésszerűen működnek minden meghibásodás nélkül.

hűtőkamra gépészet

A szükséges hűtőteljesítmény meghatározásához minden esetben először fel kell mérni a megrendelő igényeit. Fontos pontosan tudni, hogy milyen fajta és mekkora mennyiségű árut szeretnének a hűtőkamrában betárolni. Az is nagyon fontos szempont, hogy a tárolandó árut hány fokon szeretnék tartani és milyen gyakorisággal szeretnék be-és kitárolni a hűtött terméket. Miután minden pontos adat és információ a szolgáltató rendelkezésére áll, a rendszert elküldik méretezésre a gyártóhoz, vagy annak importőréhez, annak érdekében, hogy a megfelelő teljesítményű aggregátot tudják legyártani, és majd beépíteni a megrendelt teljesítmény elérése érdekében a hűtőkamrába.

Általában minden pontosan elkészített hűtőaggregátot az adott helyszínen, keményforrasztással szerelnek össze, az egyedi tartókonzolokkal együtt. Ellenben vannak olyan különböző technológiai folyamatok, amelyeket kötelezően be kell tartani a rendeltetésszerű működés, valamint a biztonsági előírások, szabályok miatt. 24 órás nitrogénes nyomáspróbát kell végezni, annak érdekében, hogy az esetleges tömítetlenségek felderítésre kerüljenek. Ezután a nyomáspróba után mindenképpen a vákuumozás és ezzel együtt egy vákuumtartási próba is elmaradhatatlanul szükséges a hűtőrendszer szempontjából. Ilyenkor minden levegőt, valamint az összes nedvességet el kell távolítani a hűtőrendszerből. Amennyiben mindent rendben találnak a tesztelések végezetével, akkor lehet elvégezni a hűtőkör telepítését, a hűtőközeggel történő feltöltését és beszabályozását, valamint a gépészet pontos beállításait is.

Abban az esetben, ha a megrendelőnek kiugróan nagy értékű az árukészlete, amit tárolni szeretne, abban az esetben javasolni szokták egy úgynevezett duplikált biztonsági hűtőrendszer használatát, amellyel megakadályozhatják, hogy egy esetleges hiba esetén az árukészlet tönkremenjen. Ez minden ilyen fennálló esetben megfontolandó. Minden szolgáltatónak kötelező elvégeztetni a Nemzeti Klímavédelmi hatóságnál a hűtőkör regisztrációját és éves szivárgásvizsgálatát is egyaránt.

A fagyasztó kamrák átlagosan -18C- -20(-25) fok, a normál hűtésű kamrák 0 – +5(+8) fok, a feldolgozó helyiségek kamrái pedig +8C, illetve 12C – +18 fok közötti stabil hőmérséklet megtartással rendelkeznek. A terem nagyságához mérten, annak megfelelő hűtőteljesítményű és minőségű kültéri split rendszerű kondenzációs aggregátot vagy sima ipari aggregátokat alkalmaznak. Ezek az aggregátok egy, illetve három fázisú kivitelben rendelhetők, hűtőaggregáttól függően.

A vezérlést vezérlőszekrényekből végzik. Itt is fontos a minőség természetesen, a megbízhatóságot illetően a Pego, Dixell, illetve a Carel márkák kiválóan alkalmazhatók. Mindegyik vezérlőn található kijelző és minden alap paramétert be lehet programozni. Így például a leolvasztási ciklust, a kívánt egyenletes, beállított hőmérsékletet, a kompresszor késleltetését, vagy éppen a riasztás beállítását is. A mai modern technikai fejlesztéseknek köszönhetően, ezek a rendszerek összeköthetők az épületfelügyelettel vagy akár egy mobil applikációval is, és amennyiben egy kritikus pontra visszamelegszik a hűtőkamra, azonnal riaszt, és jelzi a szerviznek vagy akár a tulajdonosnak a hibát, és ezáltal időben meg lehet kezdeni a hiba elhárítását.

A gépészetekre általában 3 és 5 év közötti időtartamú garanciát biztosítanak, amelynek feltétele a rendszeres és megfelelő karbantartás elvégzése, és a rendeltetésszerű használat betartása. Némelyik szolgáltató akár igény esetén 24-48 órás ügyeletet is biztosít a beépített gépészetre, természetesen külön megbeszélés alapján és díjazás ellenében.

Nézzünk meg egy hűtőgépészeti típus ajánlást és annak paramétereit:

Normál hűtésű kamra esetében a gépészet / 5 m3 – 100 (150) m3 -ig /

  • Aggregátegység: Kondenzációs hűtő aggregátegység ON-OFF (IP 44) és DC Inverteres SINCLAIR kondenzációs hűtőaggregát.
  • Hermetikus aggregátegység, Copeland, L-Unite Hermetic és Aspera Embraco.
  • A félhermetikus aggregátegység, Copeland, Bitzer és Dorin.
  • Elpárologtató egység: Inter-Thermo / Bora, FM sorozat / Roen és Siarco
  • Vezérlés: Pego Expert 200 -300 -400-as sorozat, Ako és Pego Nano Expert
  • Külső környezeti hőmérséklet: -15 °C – 45 °C
  • Tárolt árú megnevezése: Zöldség, Gyümölcs, Tejtermék, Hústermékek és egyéb hűtendő áruk
  • Napi áruforgás: 30 – 70 %
  • Betárolt árú hőmérséklete: 0 °C – + 25 °C 
  • Napi üzemidő: 12 – 20 óra
  • Kamratest hőszigetelése: 60 – 80 – 100 – 120 mm
  • Alkalmazási terület: Élelmiszer / és egyéb / termékek hűtése
  • Hűtőteljesítmény: 1660 W – 12.350 W
  • Villamos teljesítmény: 1 fázisú 890 W – 6750 W, 3 fázisú (1.200 W – 2.250 W)
  • Hűtőkapacitás: 5m3- 100 m3 (150m3)
  • Maximális üzemi áramfelvétel: 4 A – 13A (26,5 A) 1 – 3 Fázisú 50 Hz
  • Garancia: 1 év, illetve 2 -5 év közötti időtartamú kiterjesztett garancia

A kamra gépészetek általában 60 mm vastag kamratestre és épületeken belüli használatra vannak méretezve. Amennyiben ettől eltérő paraméterekkel rendelkező kamrát szeretnének, abban az esetben kérjenek egyedi árajánlatokat a kiválasztott szolgáltatótól.

Lépjen kapcsolatba velünk!